Prosjekt Speilvenn søker 7. klasser

Aktuelt

Sammen med Antidoping Norge har vi vært så heldige å få tildelt midler til et prosjekt, som består av et forebyggingsprogram rettet mot 7. klassinger. Prosjektet heter speilvenn er et pilotprosjekt som ønsker å møte det økte behovet for forebygging av spise- og kroppsproblematikk. Programmet tar opp mange av temaene i lærerplanens formuleringer om Folkehelse og livsmestring, og har som mål om å fremme god psykisk helse og et positivt selvbilde. ROS og ADNO har gleden av å tilby programmet gratis til ti 7. klasser i Bergen og ti 7. klasser på Østlandet.

Programmet vil baseres på det danske prosjektet «Spejlven» som er utviklet av Landsforeningen for spiseforstyrrelse og selvskade og Antidoping Danmark, og foreløpige resultater derfra er veldig positive.

Målsetningen til prosjektet er å fremme naturlige kropper og avskaffe urealistiske kroppsidealer, og dermed bidra til økt trivsel, helse og selvfølelse hos barn og unge. Vi ønsker å flytte fokus fra hvordan kroppen ser ut til hvilken funksjon den har. Ettersom barns oppfatning av kropp og kroppsidealer påvirkes av miljøet rundt dem vil vi som en del av prosjektet også tilby kurs og undervisning til foreldre, lærere, helsesykepleiere, treningsbransjen og andre relevante faggrupper som er i kontakt med elevene.

ROS og ADNO vil samarbeide om gjennomføringen av prosjektet som vil bestå av 4 deler:

  1. Undervisningsmaterialet deles ut til lærer i 7.-klasse til bruk i forkant og etterkant av workshopen.
  2. 45 minutters foredrag for ulike faggrupper tilknyttet elevene.
  3. Digitalt foreldremøte 7. -klasse.
  4. 120 minutters Workshop i 7.-klasse.

Formålet med workshopen er å hjelpe elevene til å bygge opp selvfølelse ved å lære dem å forstå og forholde seg til kropp og idealer, både deres egne og andres. Temaer i undervisningen vil være kroppsidentitet og kroppsidealer, kropp i sosiale medier i tillegg til matpakkekultur, dusjing etter gym og helse. Workshopen vil holdes klassevis i skoletiden og vil gjennomføres av foredragsholdere fra ROS og ADNO. Under workshopen skal en lærer være til stede i lokalet som observatør, dette håper vi kan bidra til at klasserommet blir et trygt rom for dialog.

Workshopen vil evalueres ved at de elevene som samtykker besvarer et spørreskjema på slutten av workshopen. Spørreskjemaene vil være anonyme og vil ikke kunne spores tilbake til elevene som har svart. Læreren/lærerne som var til stede under workshopen får også tilsendt en anonym spørreundersøkelse ca. en måned etter workshopen. Målet med denne evalueringen er å se om flere velger å dusje etter gymtimen og spise matpakken sin i lunsjpausen på skolen, samt å vurdere undervisningsmaterialet og workshopen.

Om skolen du jobber på ønsker å delta i prosjektet forutsetter det at man legger til rette for og setter av tid til digitalt foreldremøte, foredrag for faggruppene tilknyttet elevene, workshop for elevene og evaluering. Lærerne får også tilgang til masse spennende og variert undervisningsmateriell som de kan bruke før og etter workshopen.

Det er ønskelig at flere 7.klasser fra en skole er med. Da kan man ha et samlet foreldremøte for alle foreldrene, og et samlet foredrag for faggruppene som er tilknyttet elevene.

Om det er noe spørsmål angående prosjektet, ta gjerne kontakt med prosjektleder på [email protected].

Flere nyheter

Er du mellom 15 og 22 år? Bor du i Bergensområdet?
ROS har fått støtte til sitt første utenlandske prosjekt gjennom stiftelsen «En bedre verden».
Nå kan du stemme på din favoritt til årets Helsepris!
Hvordan drive innovasjon på samfunnsnivå for å bekjempe spiseforstyrrelser blant barn og unge? Under Arendalsuka arrangerte vi panelsamtale.

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.