Bulimi

Bulimi (bulimia nervosa) kjennetegnes av gjentatte episoder av overspisning. I løpet av kort tid spiser man mye mer mat enn hva andre ville spist i samme situasjon. Episoden etterfølges av handlinger for å kompensere for det store matinntaket og unngå vektøkning.

Den mest vanlige kompensatoriske atferden er oppkast. Men man kan også misbruke avføringstabletter, gjennomføre fasteperioder eller overdrive trening. Personer med bulimi er ofte normalvektige. For omgivelsene kan derfor bulimi være vanskeligere å oppdage enn anoreksi.

Hovedsymptomer på bulimi

  • Du spiser store mengder mat, vanligvis i det skjulte. Når du storspiser, føler du deg ute av kontroll. Som regel klarer du ikke å stoppe å spise, og du klarer ikke å kontrollere hvor ofte du storspiser.
  • Etter at du har vært gjennom en spise-episoder, kan det være du tvinger deg selv til å kaste opp, eller du tar avføringsmiddel for å unngå å legge på deg.



Selv om du ikke kaster opp eller bruker avføringsmidler, kan du likevel ha bulimi. Noen kompenserer for overspisingen med å trene ekstremt mye, mens andre forsøker å justere for overspisingen ved å la være å spise en eller flere dager (faste).

Symptomer på langvarig bulimi

Ved langvarig bulimi kan man utvikle følgende fysiske symptomer:

  • Tennene dine begynner å bli misfargede. Syren i oppkastet kan løse opp emaljen på tennene og endre tennenes farge. Syreangrepet kan igjen fremskynde tannråte.
  • Du kan få plager med halsbrann. Gjentatte brekninger medfører at lukkemuskelen i nedre del av spiserøret kan bli slapp. Det gjør at syre i magesekken lett «skvulper» opp i nedre del av spiserøret og gir halsbrann, sure oppstøt, sviende smerter øverst i magen eller i nedre del av brystet.
  • Du kan få forstoppelse. Særlig hvis du har brukt avføringsmiddel regelmessig, kan tarmen bli avhengig av disse pillene for å kunne fungere. Det kan føre til svært plagsom forstoppelse. Menstruasjonen kan forsvinne. Omkring halvparten av de kvinnene som kaster opp regelmessig, mister menstruasjonen eller får den bare av og til. Dette er fordi tilstanden forstyrrer hormonbalansen i kroppen.
  • Du kan kaste opp blod. Det skjer fordi kraftige brekninger kan gi små rifter i slimhinnen i spiserøret, noe som kan resultere i små blødninger og dermed blod i oppkastet.



Det er viktig å søke hjelp og få behandling for tilstanden. Det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien mot tilfriskning.





NESTE AKTIVITETER

17. april 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.